Hur har du blivit ID-kapad

Hur kan du ha blivit ID-kapad?

HUR HAR TJUVEN KOMMIT ÖVER DINA UPPGIFTER?

 

Det finns väldigt många sätt som en tjuv kan ha kommit över antingen dina personuppgifter eller kreditkortsuppgifter, eller så fick tjuven tillgång till allt på en gång.

Statistik

66 129 fall av ID-kapningar anmäldes under årets första åtta månader (2016). Detta är en ökning med hela 74 procent jämfört med samma period under 2015.

 

Vid en ID-kapning är polisens brottskod datorbedrägerier. Till följd av en ID-kapning så består de till 86 procent av kort och kreditköp i annans namn.

 

71 procent utgörs av så kallade CNP-bedrägerier där köp på internet genomförs med stulna kortuppgifter.

 

Drygt 14 procent är kreditbedrägerier.

 

Källa: NBC (Nationellt bedrägericenter)

_________________________________________________

Vad innebär CNP-bedrägerier?

CNP är förkortning för "Card not Present" och enkelt förklarat så innebär det att du handlar med ditt kort på något storföretag på nätet.

 

Därefter utsätts detta företag för ett datorintrång där hackare kommer över en stor mängd data i form av personuppgifter, kreditkortsuppgifter mm.

 

Den informationen som hackarna kommer över säljs normalt via internet, oftast via det s.k. "Dark web". Där kan i princip vem helst med lite datorkunskaper logga in, betala en viss summa pengar och därefter få tillgång till kanske just dina kreditkortsuppgifter och personuppgifter för att sedan börja handla på nätet mot faktura, ingå avtal och nyttja nya eller befintliga krediter i ditt namn.

HUR JOBBAR EN ID-KAPARE?

En av många saker som alla vi människor har gemensamt är att vi alla har ett unikt personnummer, något som är en offentlig handling i Sverige där alla som vill, har tillgång till vårt unika personummer. Enligt uppgifter så finns det även ID-kapare som kan gå igenom pappershandlingar och blanketter i insamlingscontainrar för att hitta ett personnummer eller underskrift.

 

Det finns väldigt många olika tillvägagångssätt som en du kan ha blivit ID-kapad men själva grunden, alltså innan användandet av dina unika uppgifter, så jobbar många ID-kapare på ett liknande sätt.

 

En ID-kapare vill lägga vantarna på uppgifterna till en person som har en ordnad privatekonomi, har en stabil månadsinkomst och god kreditvärdighet. På så viss vet ID-kaparen att den kan teckna exempelvis nya krediter på just den personen.

 

Det hela börjar med en enkel kontroll över personens ekonomiska status i dagsläget. Eftersom många handlingar är just offentliga uppgifter hos många myndigheter så får ID-kaparen snabbt klart sig om personen i fråga är värd att kapa.

 

Om ID-kaparen får klart sig att personen är värd arbetet så inleds många bedrägerier med en adressändring. En del ID-kapare lägger tillbaka posten i den kapades brevlåda för att undvika eventuell misstänksamhet över att all post plötsligt försvinner. ID-kaparen tar nu det inledande steget för att ta kontroll över personens ekonomi.

 

Efter att adressändringen gått igenom så kan nu ID-kaparen börja beställa hem nya kreditkort, handla på internet mot faktura, ingå abonnemang, ta blancolån och ALLT annat som du själv kan göra med dina egna uppgiter om du har tillgång en dator och internet.

 

Efter att ID-kaparen i princip "maxat" din kreditvärdighet så kan vissa kreditgivare neka fortsatta köp och då avslutar normalt ID-kaparen sitt arbete mot dig. Det är även nu en adressändring sker återigen tillbaka till den ursprungliga adressen, det sker lagom så att fakturor, inkassokrav och räkningar börja dyka upp.

Det är inte förrän NU många inser att "Jag har blivit ID-kapad"

 

ID-kapningar är vanligare än cykelstölder

 

Påståendet kan låta absurt men det är korrekt! Under år 2015 anmäldes 85 000 ID-kapningar och enligt Brå anmäldes 66 300 cykelstölder under 2015!

 

 

Det finns inget faktiskt skydd mot ID-kapning men det finns ID-skydd & ID-bevakning som hjälper dig att agera direkt

Läs mer här

SEQURITY.SE samlar information till dig som vill läsa mer ID-kapning, ID-skydd, ID-bevakning & hur du går tillväga om du blivit ID-kapad!

KONTAKTA OSS

 

Sandkilsvägen 1, SE-184 42, Åkersberga

 

hello@sequrity.se

 

+46 (0) 73 940 99 55

VILL DU TIPSA OSS?

 

Känner du att vi har missat något på hemsidan som du vill lägga? Du är varmt välkommen att kontakta oss per mejl eller telefon! Informationen är endast ett hjälpmedel, kontakta alltid Polis och korrekta myndigheter!

Copyright AllForSale Sverige AB / WorldWide.se 2017 @ All Rights Reserved - OnlineDäck.se